Normer handlar om makt.

På vissa människor låter det ibland som att normer bara råkar finnas där, som lite av en slump. Som om det bara blivit så. 
Men alla normer handlar om makt. Alla normer utgör ett syfte, det syftet är att avhumanisera olika grupper.
Normen för en fullvärdig människa är en vit, heterosexuell, fullt funktionsduglig cisman. Att uppfylla normen är att ha en maktposition i samhället.
Desto längre bort du befinner dig från normen desto lägre i samhällshierarkin står du.

Normer har skapats och reproducerats genom förtryck av de som inte utgör normen.
Det första den patriarkala kapitalismen gör är att placera in människor i grupper, att skapa ett "vi" och ett "dem". Män har gjort detta mot kvinnor i många år, européer gjorde detta mot alla icke-vita i och med kolonialismen.
Simone de Beauvior skrev 1949 en hel åttahundrasidig bok om just det här som heter Det andra könet, där hen beskriver hur kvinnoförtrycket grundläggs av att män definierar kvinnan som den andre.
Den andre avhumaniseras och förtrycks.

Den andre är alla förtryckta grupper. Kvinnor, queers, icke-vita, människor med funktionsnedsättningar osv. Den förtryckta och den priviligerade gruppen framställs som två motpoler, till exempel kvinnor och män. Män är män för att de inte är kvinnor. Kvinnor är kvinnor för att de inte är män. Dessa är varandras motsatser, de skulle inte existera utan den andra.

Därför är ord som till exempel "främlingsfientlighet" så konstigt. Liksom, va? Det handlar inte om att en är "fientlig mot främlingar", det handlar om flera hundra år gammalt förtryck som skapades av vita människor för att vita människor skulle få makt över icke-vita människor. Det handlade inte om att vita människor var fientliga mot främlingar, det handlade om att vita människor skaffade sig makt genom att förtrycka icke-vita.
Det är inte som att rasism bara uppstod av en slump. Ibland säger vissa att rasism handlar om att "människor är rädda för det de inte förstår", och det är sant att okunskap bidrar till fördomar, men det är verkligen inte roten till problemet.
Det handlar om ett noga uttänkt, strukturellt förtryck där vissa grupper hindras från att få ekonomisk och politisk makt, där grupper utesluts från många samhällsplan.

Inga normer är slumpmässiga. Alla normer handlar om vem som har makt och vem som är förtryckt. Normer har skapats av människor för att få och upprätthålla denna makt. Det tjänar ingenting till att bara prata om normer utan att prata om maktstrukturer. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jävla feministfitta

En sån där radikal, manshatande extremfeminist.

RSS 2.0