Frihet inom kapitalismen är en lögn.

Problemet med liberalismen är att det är en ideologi byggd på lögner. Den saknar verklighetsförankring och därför kommer den liberala utopin aldrig bli verklig. Ingen ideologi som saknar verklighetsförankring kommer kunna genomföra några verkliga samhällsförändringar.
Det spelar ingen roll hur fin en utopi är sålänge den är den inte pekar på de problem som finns i det nuvarande systemet. Liberaler klarmrar sig fast vid sin naiva tro på det kapitalistiska samhället fär att det gör för ont att möta sanningen. Det är lättare att leva på lögner och fantasier än att tvingas hantera den uppgivenhet det innebär att inse att allting är skit.

Varför är liberalismen byggt på en lögn? För att den tror på friheten inom kapitalismen. Men du är inte fri i det kapitalistiska samhället. Du kommer aldrig att vara fri sålänge vi är slavar under penningen.
Friheten definieras utifrån valmöjlighet. Möjlighet att välja vad? Att välja mellan sjutton olika schampomärken. Friheten att konsumera*.
Men frihet att bestämma över våra liv har vi inte.


* Extra ironisk och löjeväckande blir den liberala ideologin med tanke på att alla inte ens har denna frihet, den enda friheten som kapitalismen har att erbjuda oss. 


Kommentarer
Studenten

"du är inte fri i det kapitalistiska samhället"

Sa hon utan rädsla för repressalier via en manick som uppfunnits, utvecklats och marknadsförts av företagare på en öppen marknad, på en bloggplattform framtagen och marknadsförd av ett privatbolag.

Nej, det är ruskigt vilken ofrihet du lider av. Du får ju varken tänka fritt eller uttrycka dina egna tankar. Attans liberaler till att bara vilja förtrycka hela tiden.

Jag säger inte att vårt nuvarande system är perfekt, det är det ingen som tycker. Men att påstå att vi skulle vara så värst ofria, det är lögn. Ingen tvingar dig till konsumtion eller till en specifik typ av konsumtion. Mat MÅSTE vi ju konsumera och på våra breddgrader är ju mat och husrum absolut nödvändiga.

Är du sugen på att lägga all din vakna tid på att producera dessa livsnödvändiga varor? Det är inte jag. Jag producerar något annat så kan bonden, sömmerskan och snickaren producera det jag MÅSTE ha. Vill jag inte byta min arbetsinsats mot deras är det bara att låta bli och som en konsekvens svälta eller frysa till döds, lite beroende på under vilken årstid jag väljer att sluta med mitt utbyte.

Men i det socialistiska paradiset kommer ingen behöva jobba, eller hur? Mar, kläder, datorer att blogga på, skolböcker, sjukvårdutrustning kommer bara att magsikt uppstå ur tomma luften. Nej, just det, kapitalisternas enorma vinster kommer att användas för att köpa dessa saker. Köpa dem från en annan planet får man anta, eftersom lönearbete kommer väl förbjudas, helt i enlighet med fritidslinjen.

Nu blev det lite långt och jag kanske blev lite raljant i tonen, särskilt med tanke på att du bara är en sjutton-arton år, men det retar mig att behöva lyssna på människor som fullkomligt badar i fördelarna som den liberala kapitalismen (liberalism+kapitalism) som inte inser att det är just detta de gör.

2014-01-29 @ 17:36:39


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jävla feministfitta

En sån där radikal, manshatande extremfeminist.

RSS 2.0