Men mansförtrycket då?

"Men förtrycket av män då? Varför är det ingen som pratar om det? Det är bara ännu ett bevis på att det är män som är förtryckta i samhället!!!"

Okej, alla som säger det här: jag förstår vad ni menar, men ni använder ordet förtryck fel. Ni har inte förstått vad förtryck innebär.
Det är män som har den största politiska och ekonomiska makten. Det går inte att undkomma det faktum att det är män som sitter på makten i samhället.
Det betyder inte att patriarkatet inte kan missgynna män.
"Men kvinnor vinner nästan alltid i vårdnadstvister!"
"Men kvinnor får gratis drinkar på krogen!"
"Men kvinnor har lättare att få ligga!"
"Men kvotering då, det är orättvist. Män diskrimineras på grund av sitt kön, mansförtryck!"
"Män tillåts inte visa känslor!"
(Dessa är alltså riktiga argument av riktiga män jag har stött på.)

En grundläggande del av patriarkatet är könsroller. Könsroller är en maktordning, där det ena könet är överordnat det andra. Den manliga könsnormen är en maktposition.
Könsroller behövs för att köndsmaktsordningen ska existera. Det ena könet behöver vara dominant, empatilöst och våldsamt för att förtrycka det andra och det andra könet måste vara passivt och svagt för att finna sig i förtrycket. 
Könsroller sätter alltså upp väldigt strikta ramar, som även män pressas in i.
De normer som finns är inte helt slumpmässiga, normer håller upp och skapar maktstrukturer. 

Kvinnor vinner lättare vårdnadstvister för att de anses vara bättre lämpade att ta hand om barn - på grund av könsroller.
Kvinnor får gratis drinkar på krogen för att män förväntas köpa dem, köpa rätt till deras tid, köpa rätt till ett samtal, till kvinnors uppmärksamhet - på grund av könsroller.
Att kvinnor ständigt och konstant tvingas att stå ut med sexuella trakasserier och ovälkomna närmanden är knappast något befriande - och detta sker på grund av könsroller.
Män som visar sina känslor tas nästan alltid på större allvar än en kvinna. En man som är arg är respektingivande, kanske till och med skrämmande, medan en kvinna som är arg är hysterisk och galen. En man som gråter är någonting fint och värdefullt, en kvinna som gråter är jobbig och överkänslig - på grund av könsroller.

Män tvingas också att finna sig i patriarkatets tighta ramar. Att män som har kvinnligt kodade attribut, som till exempel smink, får utstå hån och trakasserier är på grund av kvinnohat. En man som har kvinnliga attribut blir automatiskt mindre värd på grund av könsroller och könsmaktsordningen.

Detta betyder dock inte att män är förtryckta. Patriarkatet är skapat av, för och upprätthålls av män. Det är fortfarande män som har makten, hur begränsade de än känner sig i sin könsroll. Män äger typ 98 % av all mark på jorden, styr i stort sett alla länder i hela världen, kontrollerar all världens media och i stort sätt alla stora företag.
Men åh, stackars förtryckta män. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jävla feministfitta

En sån där radikal, manshatande extremfeminist.

RSS 2.0